Therapieën

Fasciatherapie

Peggy Packet 

0470/73.50.51

Peggy Packet, fasciatherapie, therapie Wambeek, Ternat

De kracht van de therapie

zit in de zachtheid

van de behandeling

Wat is fasciatherapie?


Fasciatherapie is een zachte, diepgaande manuele therapie. Het is een persoonsgerichte therapie waarbij je actief deelneemt aan je herstel-proces.

De therapie is niet-manipulatief, maar wakkert

het zelf-regulerend vermogen van het lichaam en de persoon aan.

Niet alleen het lichaam, maar ook de persoon worden benaderd in de fasciatherapie. We begeleiden de persoon naar meer vitaliteit, veerkracht en een rijkere perceptie van zijn lichaam en zichzelf.

Op deze manier slaat de fasciatherapie een brug tussen de zuiver fysieke en de psychische benadering van klachten.

Er wordt gewerkt volgens de methode van Danis Bois.



Wat betekent fascia ?


Fascia is het Latijnse woord voor bindweefsel. Ons lichaam bestaat voor 98% uit bindweefsel. Het verbindt alle cellen met elkaar en vormt een soort flexibel skelet. Het omgeeft en infiltreert alle organen, spieren, botten, zenuwen, hersenen en bloedvaten. Het zit vol met zenuwuiteinden en is daardoor zeer gevoelig en reactief: het probeert zich continu aan te passen aan de opgelegde fysische en/of psychische belasting (intern of extern). Bij overbelasting kan het zijn natuurlijke veerkracht en vermogen om naar een evenwicht terug te keren verliezen.

Het bevat zeer veel waarnemingsorgaantjes die onze hersenen continu informatie geven over de toestand van ons lichaam. Via de fascia kunnen we onszelf waarnemen. Alles wat we voelen, denken en doen, resoneert in ons lichaam. Ons lichaam is de klankkast van de verbinding tussen onze innerlijke wereld en de buitenwereld die elkaar voortdurend wederzijds beïnvloeden.

Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stress-systeem, maar zelfs het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag.

Fascia vormt de biologische link tussen lichaam en psyche.



Waarvoor kan je bij een fasciatherapeut terecht ?


Door de brede invloed die fascia heeft op heel ons systeem, kan je voor heel uiteenlopende klachten terecht bij een fasciatherapeut.


  • Lichamelijke klachten en pijn: Rug- en nekklachten, spier- en gewrichtspijnen,  blokkades, artrose,... zowel acuut als chronisch.
  • Psycho-Somatische klachten: stressproblemen die zich op je lichaam zetten, vage pijnen,...>
  • Aandoeningen zoals cvs, fybromyalgie, depressie, burn-out, mentale overbelasting
  • Ondersteuning bij aandoeningen als MS, Parkinson, kanker,...


Afhankelijk van de klacht en de vraag van de patiënt, kan de behandeling zuiver lichamelijk en beweginsgericht zijn, maar evenzeer kan er op psycho-emotioneel vlak gewerkt worden via perceptietraining. 


Fasciatherapie kan als behandeling apart staan of een onderdeel vormen van een multidisciplinaire aanpak.



Hoe gaat fasciatherapie in zijn werk?


Je start met een intakegesprek.


De therapie zelf bestaat uit manuele behandeling en oefentherapie(= Educatieve Lichaamsbeweging ).

Tijdens de manuele behandeling krijgt de therapeut een beeld van de algemene spanningsgraad in de fasciale systemen en het lichaam in zijn globaliteit.

Door gebruik te maken van specifieke steunpunten en trage, diepgaande druk-en rekbewegingen bekomen we fysiologische effecten en tonusveranderingen waardoor er ruimte ontstaat voor ontspanning, pijnvermindering en een herwonnen mobiliteit.


Daarnaast leer je oefeningen aan die je bewust je lichaam leren voelen en sturen. Hierin integreer je wat losgemaakt is tijdens de manuele therapie en verbeter je stap voor stap je bewegingspatroon. Deze oefeningen worden op een sensoriële manier uitgevoerd: traag en bewust zodat je voelt wat er gebeurt en op een coherente manier leert bewegen. Op die manier worden nieuwe bewegingspatronen eigen gemaakt.


Voor een afspraak: mail peggy@touch-of-flow.be  of  bel 0470/73.50.51



Relaxatietherapie

Astrid Pillen

0491/22.44.87

Astrid herstelt de connectie tussen lichaam en geest.

 

Astrid is kinesitherapeute en acupuncturiste.

Het integreren van de Westerse en Oosterse Geneeswijzen typeren haar holistische benadering van het lichaam.

Door mentale overactiviteit, emoties, trauma krijgen we een disbalans in het lichaam.

Via westerse en oosterse technieken (ademhaling, massages relaxatietechnieken en acupunctuur) normaliseert ze de energiestroom in het lichaam.

Via aangeleerde technieken en oefeningen behouden de patiënten ook buiten de sessies hun balans.


Graag een afspraak ?  Bel  0491/22.44.87